Lied-kurssi TSMO:ssa syyslukukaudella 2017

MITÄ ON LIED?

Runo, musiikki, lauluääni ja piano tasaveroisina kumppaneina.

Lied (suom. ’laulu’) on lauluäänelle ja pianolle sävelletty runo. Liediä esittäessä laulaja ja pianisti muodostavat tasaveroisena parina runon sanoja, ajatuksia ja tarinaa soittavan instrumentin. Liedin juuret ovat 1700-luvun Saksassa. Saksalaisen liedin lisäksi eri maissa on syntynyt omia liedkulttuurejaan omine ominaispiirteineen ja väreineen.
[Suomen LIed-akatemia]

Turun seudun musiikkiopistossa on järjestetty lied-opetusta syksystä 2007 alkaen. Syksyisin ja keväisin järjestettävälle kurssille valitaan kuusi laulajaa ja pianistia. Heistä muodostetut lied-duot saavat kurssin aikana kukin neljä 30 minuutin duotuntia. Kurssi huipentuu konserttiin.

Tämän syksyn aiheena on 100-vuotiaan Suomen kunniaksi suomalainen laulumusiikki.

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat aina tervetulleita seuraamaan opetusta luokkaan 317.
Duoja voi pyytää esiintymään myös opiston ulkopuolella järjestettäviin tilaisuuksiin.

Lied-kurssin opettajana toimii pianisti Pasi Helin.

Lied-kurssi syksy 2017

Aikataulu:

Tiistain ryhmä

Ti 10.10. klo 19.00–20.30
Ti 24.10. klo 19.00–20.30
Ti 31.10. klo 19.00–20.30
Ti 21.11.  klo 19.00–20.30

Keskiviikon ryhmä

Ke 11.10. klo 19.00–20.30
Ke 25.10. klo 19.00–20.30
Ke 1.11. klo 19.00–20.30
Ke 22.11. klo 19.00–20.30

Ti 28.11. klo klo 19.00–20.30 kenraaliharjoitus TSMO:n pienessä salissa
Ke 29.11. klo 19.00 konsertti TSMO:n pienessä salissa

Su 26.11. klo 14.00 konsertti Saga Kaskenpuisto -palvelutalossa
Su 26.11. klo 15.30 konsertti Saga Kaskenniitty -palvelutalossa

Turun seudun musiikkiopiston opettajat esiintyvät WAM-konserttisarjassa ti 5.9.

Wäinö Aaltosen museon konserttisarja tarjoaa tiistaina 5.9.2017 klo 19 mahdollisuuden kuulla TSMO:n opettajien musisointia. Ohjelma on monipuolinen ulottuen suurten säveltäjänimien Franz Schubertin ja Ludvig van Beethovenin tuotannosta kotimaisten säveltäjien kuten Toivo Kuulan, Ilmari Hannikaisen ja Ahti Sonnisen kautta Antonio Carlos Jobimin musiikkiin.  Tervetuloa!

 

 

TuSMOn PihaPiknik -konsertti to 25.5.2017 klo 13-22

TuSMOn PihaPiknik –konsertti helatorstaina 25.5.2017 klo 13.00-22.00 Turun seudun musiikkiopistolla, Mestarinkatu 2, Turku.

TuSMO:n PihaPiknik on Turun seudun musiikkiopiston 20. juhlavuoden rytmimusiikin päätapahtuma. Tapahtuman päälava on festariteltassa. Satoi tai paistoi, aina soi!

Konsertin tyylillinen kirjo kattaa koko pop-musiikin väripaletin. Esiintyjävalintojen punaisena lankana on esiintyjien tausta Turun seudun musiikkiopistossa: nykyisten oppilaiden coverbändit,  Jokisipilä jazz-kvintetti, folk-pop –yhtye Tinka, pop-bossanovaa soittava Joana&Bossakopla, TSMO bigband, indie-pop -bändi New Fashioned ja ja suomi-metallia takova Avacia. Konsertin  päättää kansainvälistä suosiota nauttiva, proge-metallia tykittävä Oddland.

Sivulavalla ja tapahtuma-alueella on tarjolla akustisia välipalanumeroita. Myös pientä suuhunpantavaa on tarjolla. Muskariopettajat leikittävät perheen pienimpiä ja miksei isompiakin. Tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutustua musiikkiopiston tarjontaan ja ilmoittautua vaikka oppilaaksi saman tien!

Esiintyjät: Bändiklubi, Tinka, Ricky Dan, Elektroviulut, Fuustoberger, Jokisipilä Quintet, Joana&Bossakopla, TSMO Big Band, New Fashioned, Avacia, Oddland. Lisäksi yllätysesiintyjiä tapahtuma-alueella.

Konsertin juontaa karismaattinen Márk Bertényi. Yhteistyökumppanit: Turku Rock-Academy, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Turun Steiner–koulu.

Vapaa pääsy!

TSMO 20v -juhlakonsertti Turun VPK:n talon salissa pe 28.4.2017 klo 19

TSMO:n juhlavuoden huipentumana musiikkiopiston suuri Festival Orchestra kapellimestari Sulev Ainomäen johdolla konsertoi klo 19 alkaen ja esittää mm. Edward Elgarin, Joaquín Rodrigon, Wolfgang Amadeus Mozartin, Anthony Lloyd Webberin, Leevi Madetojan ja Oskar Merikannon tuotantoa. Konsertti väliaikoineen kestää noin kaksi tuntia.

Orkesteri koostuu TSMO:n nykyisistä ja entisistä oppilaista sekä opettajista. Solisteina toimivat TSMO:n opettajat Patrik Kleemola (kitara), Esa Moilanen (piano), Mikko Multamäki (kontrabasso), Tuire Mellanen (laulu) sekä TSMO:ssakin aiemmin opiskellut baritoni Jussi Merikanto.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Jazzkonsertti: Papanosh (FRA) TSMO:n konserttisalissa to 20.4. klo 19

Papanosh:

Quentin Ghomari, trumpetti
Raphaël Quenehen, saksofoni
Sébastien Palis, piano, urut
Thibault Cellier, basso
Jérémie Piazza, rummut

Mittavalla Euroopan kiertueella oleva ranskalaiskvintetti konsertoi huhtikuussa ahkerasti Baltian maissa, mutta ehtii soittamaan kaksi konserttia myös Suomessa: 20.4. Turussa ja 21.4. Salossa. Papanosh juhlii 10 vuoden taivaltaan ja julkaisee sen kunniaksi uuden albumin Enja Records -levymerkillä.

Eläväinen Papanosh-kvintetti ihastutti vuonna 2015 Tampere Jazz Happeningin yleisöä tribuutillaan Charlie Mingusille yhdessä saksofonisti Roy Nathansonin ja pasunisti Fidel Fourneyronin kanssa. Nyt keväisellä kiertueellaan Papanosh esiintyy omillaan ja esittää uutta ohjelmistoaan, joka pohjautuu äskettäin julkaisuun ”A Chicken in a Bottle” albumiin (Enja Records – Yellow Bird). Vapaat äänet -agentuurin järjestämä kiertue käsittää 12 konserttia 18.-30.4. Papanosh soittaa mm Jazzkaar -festivaalilla Tallinnassa 25.4., Latvian Daugavpilsin Jazz Joy Spring tapahtumasssa 27.4. ja Puolan Katowice Jazz Art -festivaalilla 29.-30.4.

Papanosh on Normandien Rouenista kotoisin kollektiivinen yhtye, joka on perustettu 2007 ja kuuluu Les Vibrants Défricheurs -ryhmään. Yhtyeen nykyiset viisi soittajaa ovat olleet mukana alusta lähtien. Papanosh on julkaissut kolme levyä.

Alla ote ranskalaisesta levyarvostelusta:

« A Chicken in a Bottle » albumissa yllättävät häiriötekijät tulevat rikkomaan rytmejä, tyylikkäät melodiat ja rytmiset rajuilmat vuorottelevat. Hillitöntä Groovea tungetaan kuviteltuun folkloreen aina Tijuanasta Havannaan ja New Orleansiin. Papanosh on yhdessä ja yhteen kasvaneiden muusikkojen kvintetti, jossa kuka tahansa voi ottaa johtajan roolin. Kimppahuuma ja soolot vuorottelevat harvinaisen luonnollisesti sellaisella ilkikurisuudella, johon vain suurilla muusikoilla on varaa.

Saksofonisti Raphaël Quenehenin ja trompetisti Quentin Ghomarin vaskipuhaltimet säteilevät, kontrabasisti Thibault Cellier’n ja rumpali Jérémie Piazzan rytmit kiusoittelevat sietokykyämme ja Sébastien Palisin kosketinsoittimet sinkoavat meidät Blue Noten parhaiden vuosien Grooveen. Tällaisen omaperäisten sävellysten juhlakavalkadin keskellä koreilee Nina Simonen vuonna 1958 ikuistaman Plain Gold Ring – kappaleen herkkävireinen uusioversio. Takuuvarmoja onnenhetkiä, jotka on päästävä kokemaan livenä.

Tervetuloa konserttiin! Liput 10 € ovelta, TSMO:n opettajat ja oppilaat ilmaiseksi.

July Blue – Melodista taiderockia TSMO:lla to 13.4. klo 19

Ismo Savolan luotsaama July Blue -yhtye esittää melodista taiderockiaTurun seudun musiikkiopiston konserttisalissa torstaina 13.4. klo 19. Liput 10 € ovelta, TSMO:n opettajat ja oppilaat ilmaiseksi.

Yhtyeen jäsenet ovat Lubena Nova: laulu, Ismo Savola: kitara, Seppo Wahl:koskettimet, Hannu Mikola: basso ja Tuomas Rajala: rummut.

Kitaristi Ismo Savola säveltää yhtyeen musiikin ja laulaja Lubena Nova vastaa sanoituksista. Ismo tunnetaan myös muista yhtyeistään, kuten Ismo and Electric Elephantsista ja King Crimson cover-yhtye Red Lizardista. Lubenan levydebyytti tapahtui jazz-yhtye Fig Fablen kanssa. Nyt he ovat yhdistäneet musiikilliset visionsa ja luoneet uuden synteesin.

Ismo aloitti soittamisen jo kymmenenvuotiaana. Hänen ensimmäinen
instrumenttinsa oli huilu, jota seurasivat kitara, kosketinsoittimet,
saksofoni, ja itämaiset instrumentit, eritoten sarod. Hänen ensimmäinen
yhtyeensä, joka esitti tyypillisiä rock-covereita, syntyi kouluaikoina.
Omien kappaleiden säveltämisen Ismo aloitti muutettuaan Turkuun.

Ismon yli 100 sävellystä pitävät sisällään mm. sähkökitaralle kirjoitetun konserton. Hänen musiikillisiin vaikuttajiinsa kuuluvat mm. Jimi Hendrix ja King Crimson. Omaa musiikkiaan hän kutsuu ‘melodiseksi taiderockiksi’. Hän suosii naislaulajia Billie Holidaystä Nina Hageniin.

Lubena aloitti laulamisen ja tanssimisen jo kolmevuotiaana, ja hänen
runojaan julkaistiin hänen ollessaan vasta kolmetoistavuotias. Hän opiskeli
pop ja jazz-laulua Sofian musiikkiakatemiassa, minkä jälkeen hän oli mukana esiintymisissä, jotka vaihtelivat tyyleiltään popista jazziin,
mustalaismusiikkiin ja operettiin.

Turun konservatoriossa hän pääsi opiskelemaan Pia-Gun Anckarin ja Helsingin Oopperatalossa Riikka Hakolan ja Ritva-Liisa Korhosen kanssa. Anckarin opetuksen ansiosta Lubena huomasi äänensä kattavan lähes neljä oktaavia. Vuonna 1996 Lubena voitti nuorten esiintyjien kilpailun Turussa, mitä seurasi esiintyminen Turun kaupunginorkesterin kanssa. Näihin aikoihin Lubena lauloi myös Suomen kansallisoopperan kuorossa, jazzkvartetti Unlimitedin kanssa sekä
Savonlinnan oopperajuhlilla.

CLASSIC HITS: Fingerstyle-kitarointia à la Tomi Paldanius TSMO:n konserttisalissa pe 7.4.2017 klo 19.

Kitaristi Tomi Paldanius on erikoistunut fingerstyle -kitaransoittoon, jossa hän soittaa kappaleiden melodiat, soinnut ja bassolinjat samanaikaisesti sekä heittää kitarasoolot sekaan.

Paldanius on valmistunut klassisen kitaransoiton opettajaksi Turun taideakatemiasta 2003. Hänen kitaransoiton opettajinaan olivat Risto Vuorinen, Timo Korhonen ja Ismo Eskelinen. Tomin kiinnostus fingerstyle -kitaransoittoon alkoi australialaisen kitaravirtuoosin, Tommy Emmanuelin innoittamana.

Tomi on sovittanut soolokitaralle Livin’ On A Prayer, Hotel California ja Nothing Else Matters -kappaleet. Nämä ja monet muut Paldaniuksen sovittamat hitit ovat sosiaalisessa mediassa saavuttaneet kymmeniä miljoonia katselukertoja eri kitaristien soittamina.

Vuonna 2005 Youtubeen ladattu Bon Jovin Livin’ On A Prayer sovitus on yksi Youtuben ensimmäisiä suosittuja kitarakappaleita. Se valittiin ”Best of Youtube” -artikkeliin Total Guitar- lehdessä. Sovituksen innoittamana kitaransoittajat ympäri maailmaa alkoivat soittaa Tomin sovituksia. Yksi heistä on korealainen Sungha Jung, joka nousikin tuntemattomuudesta yhdeksi Youtuben kirkkaimmista tähdistä. 

Huhtikuun Classic Hits Fingerstyle Guitar -kiertue on Paldaniuksen ensilevyn julkaisukiertue. Hän esittää levylle soitettuja suosituimpia soolokitarasovituksiaan vuosien varrelta ja muutamia uusia sovituksia.

Lisätietoja Classic Hits Fingerstyle Guitar kiertueesta: www.tomipaldanius.com