Blogi

Energian häviämättömyyden lain ilmeneminen musiikissa

Kirjoittaja 19.11.2019 Ei kommentteja

Energian säilymisen lain mukaan energia ei häviä mihinkään, vaan se muuttaa vain muotoaan. Energia jakaantuu kahteen eri päälajiin: 1. liike-energiaan ja 2. potentiaalienergiaan. Musiikin maailmassa tämä voisi ilmetä esim. seuraavanlaisena ketjuna.

Syömäni suklaapatukan sokerit pilkkoutuvat adenosiinitrifosfaatiksi, jonka potentiaalienergia auttaa olkavarteni ojentajan lihassoluja supistumaan siten, että kyynärvarteni kiihtyy alaspäiseen liike-energian mukaiseen putoamiseen kohti pianonkoskettimia. Kyynärvarteni massa sisältää myös potentiaalienergiaa, jonka suuruus riippuu käteni vauhdista ja massasta. Sormeni lihakset ja jänteet ottavat potentiaalienergian lain mukaisesti joustaen iskun vastaan kiihdyttäen vastaavasti pianon koskettimen vipukoneistoa. Pianonkoskettimen vipukoneiston pilotti, pääjäsen sekä akseloitu työntäjä jatkavat käden tekemää liike-energiaa edelleen lyöden vipukoneiston vasaran kohti pianon kieliä. Törmäys jännitettyihin kieliin, jotka sisältävät potentiaalienergiaa sysää kielen liike-energiseen värähtelyyn. Tämä ilmenee myös ääniaaltoina, jotka kulkevat ympäröivässä ilmassa liike-energiana.

Korvakäytäväni perällä oleva tärykalvo reagoi ilmasta saapuviin äänialtoihin liike-energian mukaisesti, ja kalvo liikuttaa edelleen kolmea kuuloluuta. Kuuloluiden liike-energia vahvistaa vielä liikettä vieden sen sisäkorvaan aistinvärekarvoihin, jotka muuttavat liikkeen sähköimpulsseiksi. Sähkö on myös potentiaalianergiaa, joka jatkaa hermoimpulsseina matkaa edelleen kohti kuuloaivokuorta. Sieltä sähköimpulssit jatkavat taas matkaansa kohti aivojen limbistä järjestelmää, jossa musiikin merkitys muodostuu.

Kun onnistun soittossani, aivot ruiskaisevat minulle lisää serotoniinia, dopamiinia ja endorfiinia. Ja kun ymmärrän, että soitosta nautti myös yleisö, ruiskauttavat aivot lisää vielä empatiahormonia oksitosiinia. Mielihyvähormonien kemiallisen potentiaali- ja liike-energian vaikutuksesta tunnen itseni energiseksi, mikä motivoi minua jatkamaan edelleen kehittämään itseäni. Palkitsen keikan jälkeen itseni hyvällä aterialla, jonka potentiaalienergia puolestaan vie minua kohti uusia haasteita.

X