Uutiset

M.A. Nummisen musiikkimaailma TSMO:n konserttisalissa ti 15.11. klo 19

Kirjoittaja 11.11.2016 Ei kommentteja

Turun seudun musiikkiopiston 20. toimintavuoden ohjelmatarjontaan liittyen yksi maamme värikkäimmistä kulttuuripersoonista, monialataiteilija, muusikko M.A.Numminen, vierailee TSMO:n konserttisalissa kertoen musiikillisen toimintansa vaiheista.

Somerolla nuoruutensa viettänyt Numminen toimi vuosina 1958-1960 satunnaisesti Unto Monosen yhtyeen rumpalina ja perusti samoihin aikoihin myös ensimmäisen oman yhtyeensä. Muutettuaan Helsinkiin opiskelemaan Numminen erikoistui kielisosiologiaan ja ansioitui sekä vanhan Helsingin slangin että Someron murteen tutkijana. Varsin monipuolisia opintoja harjoittanut Numminen siirtyi kuitenkin muusikon uralle.

1960-luvun alun ensimmäiset orkesterikokeilut, Viisi Vierasta Miestä ja The Orgastic Nalle Puh Big Band eivät vielä nousseet koko kansan tietoisuuteen, mutta niiden kautta Numminen tutustui Pekka Gronowiin, jonka kanssa hän perusti Eteenpäin!-levy-yhtiön vuonna 1966. Yhtiö julkaisi samana vuonna M.A. Nummisen ensimmäiset levyn, joilta löytyvät muun muassa laulut Jos jäsennämme, Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa ja Nuoren aviomiehen on syytä muistaa.

Nummisen pitelemätön falsettiin kohoava laulu herätti kansassa suuria tunteita niin puolesta kuin vastaankin. Hänen noina aikoina käyttämänsä tekstit olivat usein hyvin kirjallisia, joko filosofisia ja ohjeita elämän eri alueilta. Esitykset liittyivät aikakauden valtakulttuuria kritisoivaan underground-liikkeeseen.

1970-luvulla Numminen suuntautui seesteisemmin jazziin ja lastenkulttuuriin. Vuonna 1970 hän sävelsi ja sanoitti ensimmäiset lastenlaulunsa radiotoimittaja Tytti Paavolaisen aloitteesta. Laulut saavuttivat suuren suosion, ja Numminen onkin tehnyt paljon lauluja ja näytelmä- ja elokuvamusiikkia.

Numminen on levyttänyt useista kappaleistaan ja levyistään myös ruotsinkielisen version. Kotimaisten kielten lisäksi hän on levyttänyt kappaleita myös esimerkiksi englanniksi, saksaksi, venäjäksi ja esperantoksi.

Musiikkiopiston tilaisuus ei siis ole konsertti, mutta sisältää varmasti mielenkiintoista tietoa hänen omintakeisen tyylinsä taustoista. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa.

X