Uutiset

Stephan Oliva: Godardia hämyisästi

Kirjoittaja 22.4.2014 Ei kommentteja

Stéphan Oliva (piano) : Vaguement Godard
TSMO:n konserttisali (Mestarink. 2), ke 23.4.2014 klo 19.00

Liput 10 euroa ovelta; TSMO:n opettajat ja oppilaat ilmaiseksi.

Elokuvan ympärille kietoutuvan pianosoolotrilogian kolmas osa tekee kunniaa Jean-Luc Godardin elokuvien musiikille.
Keväisellä Suomen kiertuellaan Stéphan Oliva esiintyy 22.-29. huhtikuuta kahdeksalla eri paikkakunnalla. Vaguement Godard (Godardia hämyisästi) on Stephan Olivan elokuvan ympärille kietoutuvan pianosoolotrilogian kolmas osa. Illusions- levymerkin tuottajan, Philippe Ghielmettin ja ranskalaisen pianistin kanssa yhteistyössä toteutunut levytysprojekti muodostuu kunnianosoituksesta yhdelle elokuvasäveltäjälle (Bernard Herrmann), yhdelle elokuvagenrelle (Film noir) ja yhdelle elokuvaohjaajalle (Jean-Luc Godard).

Nyt kuultava ”Vaguement Godard” piirtää musiikillisen muotokuvan tekijästä, joka loi uudestaan elokuvan ja vei Uuden aallon huippuunsa. Aiheensa rikkaudesta lumoutuneena Stéphan Oliva improvisoi pianolla useita Jean-Luc Godardin elokuvia, mm. Viimeiseen hengenvetoon, Elää elämäänsä, Hullu Pierrot, Pieni sotilas, Keskipäivän aave, Alphaville, Pelastukoon ken voi, Intohimo… hän käsittelee useiden, Godardin elokuviin musiikkia säveltäneiden teoksia, mm. Georges Delerue, Michel Legrand, Antoine Duhamel, Martial Solal.

Kahden (live ja studio) säveltäjä Bernard Herrmanniin liittyvän opuksen, loistavan, film noirille omistetun levyn jälkeen Stephan on äänittänyt La Buissonne – studiossa uuden levyn Jean-Luc Godardin elokuvien musiikin ympärille. Hän on poiminut palasia musiikista ja koonnut ne omalla tavallaan, ottanut esiin sekundaarisia teemoja, kehittänyt kuvailevia kohtauksia ja keventänyt orkestrointia rikkoakseen melodioita. (…) Musta pysyy hänen pianonsa dominoivana värinä, mutta koskettimien tummanpuhuvilla soinneilla on laaja sävyjen, harmaiden ja erilaisten pigmenttien kirjo, joiden nuotteja hän sekoittelee tarjotakseen meille kirkkaampia varjoja. Musta kurkottaa kohti valkoista, valoa, jonka iltaan hämärtyvä leikki loihtii esiin. Hänen loihtimansa lempeät melodiat ovat majakoita, jotka puhkovat aukkoja pimeään ja karkottavat bassojen pohjattoman syvyyden luoman pelon.
Pierre De Choqueuse / Blog de Choc, huhtikuu 2013

X